מה כדאי לשאול את משגיח הכשרות כדי לדעת על רמת הכשרות במסעדה?

הרב שמואל גנוט

משגיח כשרות במסעדה

האם צריכים לברר עם משגיח כשרות על רמת הכשרות כשיש תעודת כשרות למקום?; איך לברר על רמת הכשרות עם משגיח הכשרות?; מה באמת צריך לשאול את משגיח הכשרות? איך לברר על כשרות עם משגיח?

אני זוכר שכאשר שהייתי ילד והלכתי עם אבא שלי לאולם אירועים, אף פעם לא היינו מתיישבים לאכול לפני שאבי היה שואל את משגיח הכשרות מספר שאלות כדי לדעת מהי רמת הכשרות של המקום. לפי התשובות הוא היה מחליט אם להסתפק בשתיית כוס סודה או לשבת ליד לשולחן ולאכול. כמובן שלא כל אחד למד בקורס משגיחי כשרות ולא כל אחד יודע מה לשאול כדי לברר האם באמת ניתן לסמוך על המשגיח.

נקדים שלפי ההלכה חייבים להשתדל ולברר על כשרות המאכלים גם אם יש תעודת כשרות טובה שאתם סומכים עליה. ברגע שאתם שואלים את המשגיח הוא נאמן מדין 'עד אחד באיסורים'.

שלב ראשון תעודת כשרות: 

בקשו לראות את תעודה הכשרות. בתעודה אמור להיות כתוב מיהו נותן הכשרות. בדקו האם התעודה מקורית או מצולמת. אם תעודת הכשרות מצולמת, אין אפשרות לסמוך עליה. בדקו ששם העסק מופיע על התעודה. 

האם הרבנות המקומית היא כשרות מהדרין? כידוע יש הבדלים שונים בין כשרות מהודרת  לכשרות רגילה.

האם יש כשרות נוספת במקום? לפי החוק תמיד יש כשרות של הרבנות המקומית ויש בעלי עסקים רבים שמוסיפים תעודת כשרות של גוף כשרות פרטי כמו בד"ץ ירושלים, הרב לנדא, הרב רובין ועוד… 

בכל תעודה מופיע עד מתי היא בתוקף. לאחר הזמן אסור לאכול בבית העסק. גם אם בעל העסק יגיד לכם שמחר התעודה אמורה להגיע.

מה רמת הכשרות:

האם מקפידים על בישול ישראל, האם הטבח יהודי? בהרבה כשרויות מקפידים על כך שהמשגיח עצמו גם יניח את התבשילים על האש ולא רק ידליק את האש. 

האם הכלים טבולים? האם השתמשו בכלים האלה רק למטרתם, בשרי/חלבי

האם הבשר הוא לפי דרישות הכשרות שלנו? מהדרין, חלק? בקשו לדעת ספציפית מהי כשרות הבשר. 

עניין החרקים בירקות עלים הוא נפוץ מאד,  גם אם המקום רוכש עלים מתוצרת גוש קטיף. תפקידו של המשגיח לשטוף את העלים. אלו יכולים להיות עלי חסה לסלט או פטרוזיליה, סלרי וכוסברה לתיבול. המשגיח מחויב לשטוף אותם אחד אחד, ולא אחד מהעובדים במטבח. 

שאלו מי בודק את הקטניות. המשגיח בעצמו מחויב לבדוק את האורז, החומוס והשעועית, וגם את התבלינים שאין בהם חרקים שונים. 

יש כשרויות שסומכות על כך שהמשגיח כבר הפריש תרומות ומעשרות בשוק הסיטונאי. יש כשרויות המבקשות מהמשגיח להפריש במקום לחומרה. 

כל כמה זמן המשגיח מבקר במקום. ברמת העיקרון, המשגיח נמצא מספר פעמים ביום בבית העסק, ועורך בקורי פתע. יש משגיחים שעובדים על בסיס נאמן כשרות. הם נמצאים כל היום במקום. במאמר מוסגר, נאמן כשרות הוא אדם שומר מצוות שנמצא במסעדה או בעסק כל שעות היום. בדרך כלל הוא עובד כשאר העובדים של המסעדה. הוא יכול להיות עובד מטבח או עובד ניקיון.

 

לסיכום: כל השאלות האלו הן מדגם מייצג שבאמצעותן נברר האם אפשר לאכול במקום או לא. 

צריכים להיות חכמים. שימו לב איך הוא עונה על השאלות. האם הוא שולט בתשובות, האם הוא מגמגם. אם אתם מתרשמים שהמשגיח ירא שמים, תוכלו לאכול ללא חשש. 

חושבים על לימודי משגיח כשרות? ב"מרכז דעת" אנו מלמדים את כל הדרכים כיצד ניתן להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים לפתחו של משגיח כשרות בהצלחה. מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה. נשמח לעמוד לשירותכם.

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן