מה ההבדל בין ההכשרים השונים

הרב שמואל גנוט

קורס משגיחי כשרות

אם תכנסו לסופרמרקט, אתם תשימו לב לשלל חותמות שמתנוססות על גבי האריזות המזון. מה באמת ההבדלים בין שלל הבדצי"ם? כידוע רוב הישראלים שומרים על כשרות ברמה כזו או אחרת, צריך לדעת שכל מוצר שיש עליו סימן "כשר" מטעם הרבנות הראשית לישראל הרי הוא כשר ומותר לאוכלו.

למה צצו ההכשרים הפרטיים? 

התפתחות כשרויות הפרטיות ושלל הבדצי"ם נולדו מתוך חומרות והדגשים והקפדות שונות. וכן מתוך טענה על ליקויים במערכת הכשרות של הרבנות. וכמו בכל דבר יש דרגות. גם בכשרויות הרבות ישנם דרגות. יש כשרויות העשות על – פי הדין, ויש שעושות לפנים משורת – הדין, ויש כאלה שהולכים במידת חסידות. אבל הכל כשר בצורה כזו או אחרת. ועדיין הגופים בכשרים למהדרין יעשו שימוש נרחב יותר במשגיחי כשרות מוסמכים שלמדו קורס השגחת כשרות מקצועי במכון מוסמך להכשרה תורנית.

חוק איסור הונאה בכשרות קובע, שהשימוש במילה "כשר" על מוצר שמור לרבנות הראשית, הרבנות נותנת אפשרות לבד"צים לכתוב על המוצר "בהשגחת" וכו'… 

ההבדלים בין הדרגות: 

השגחת הרבנות הרגילה, סומכת על הקלות שונות בפסיקת ההלכה משיקולים של ביטול איסור ברוב, או שהרבנות סומכת על הדעות המקלות במקום הפסד.

לכן קיימת דרגת השגחות כשרות יותר מחמירות. הם אינם נכנסות לשיקולים של הפסד מרובה ולא מקילות בשיטות הקיימות בהלכה. 

כל השגחת כשרות מחמירה באופן שלפיה היא נוהגת. הבדלים משמעותיים שאתם תשימו לב ומכירים זה בעיקר בפסח. שאז כל משפחה מחמירה באופן אחר.  

לא באמת ניתן לדעת במאה אחוז על כל שיטה ושיטה של ההשגחות. לכל כשרות יש סטנדרטים שונים לכשרות האוכל. 

צריך לשים לב בעניין כשרות הבשר. יש כל מיני הבדלי שיטות בין ההלכה האשכנזית להלכה הספרדית. ובפרט בפסח בעניין הקטניות, לדעת האשכנזים אסור. 

"כשר למהדרין"

בעקבות הצורך באוכל כשר ללא קולות, רבנות הראשית פתחה אגף הכשר למהדרין. הוא קיים ברבנות ירושלים ורבנות תל אביב.
ההכשרים הידועים שמקפידים על כשרות למהדרין ללא שום קולות הם: 

בד"ץ העדה החרדית, בעלזא, הרב לנדאו, שארית ישראל, הרב רובין, בית יוסף, הרב מחפוד, ועוד, 

מחיר של מוצר בהשגחת הבדצי"ם לרוב יהיה יותר יקר ממוצר בהשגחה רגילה. 

לסיכום: כל אחד בדוק איזה הכשרים מתאימים להשקפת עולמו ומה נהגו במשפחתו. 

בקורס משגיחי כשרות של מרכז דעת  מלמדים את כל השיטות הנצרכות למשגיח כשרות כשבסוף הלימודים מקבלים תעודה המוכרת מטעם הרבנות הראשית לישראל. אם אתם חושבים ללמוד קורס משגיחי כשרות אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לענות לכם על כל שאלה.

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן