מדריך להכשרת המטבח לפסח

הרב שמואל גנוט

הכשרת מטבח לפסח

מתלבטים איך לנקות את התנור לפסח? יש לכם שאלות על כשרות מוצרים לפסח? אילו כלים אפשר להכשיר ואילו לא? רבני מרכז דעת בשיתוף קורס משגיחי כשרות בכל ההלכות החשובות והפרקטיות לקראת הכשרת המטבח לפסח הקרב ובא:

הקדמה:
להרבה אנשים אין כלים מיוחדים לפסח, אז מה הפתרון שההלכה מציעה? בעצם, אפשר לנקות את הכלי מחמץ, איך עושים את זה? התורה אומרת (במדבר ל"א כ"ג) שיש להכשירם על ידי הגעלה: "כָּל דָּבָר אֲשֶׁר יָבֹא בָאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בָאֵשׁ וְטָהֵר… וְכֹל אֲשֶׁר לֹא יָבֹא בָּאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בַמָּיִם".
הכלל ההלכתי של "כבולעו כך פולטו".
הגמרא במסכת פסחים (ע"ד) אומרת לנו כלל שעל פיו אנו פועלים: "כבולעו כך פולטו".
לכן, כאשר אנו מכשירים את המטבח וכליו, אנחנו מכשירים את הכלים לפי השימוש בהם. ואם רוב השימוש שעל ידו נבלע חמץ בתוך הכלי, היה ברותחים – הדרך להכשירו היא ברותחים, אם השימוש היה בצוננים – הכשרו בצוננים.
עכשיו נפרט באופן פרקטי כיצד מכשירים כל כלי:
סדר ההגעלה: 24 שעות לפני שמכשירים את המטבח, אין לבשל בכלים המוכשרים וכן בסיר בו מכשירים.
שיש וכיור:
מכיוון שרוב החמץ שבא במגע עם השיש והכיור על ידי סירים של חמץ רותחים, מעיקר הדין צריך לעבור על השיש עם אבן מלובנת. אולם למעשה הדבר קשה לביצוע, לכן עושים כך: מנקים באופן יסודי במים ובסבון את השיש ואת הכיור. לאחר מכן שופכים מים רותחים. מצפים את השיש בנייר כסף עבה/שעוונית ומניחים בתוך חלל הכיור כיורי-פלסטיק.
כיריים גז:
הכיריים צריכות לעבור ליבון מכיוון שנשפך עליהם חמץ מכלי ראשון. אחר כך עוטפים  אותם בנייר כסף. הרבה אנשים מחליפים את המסגרות.
כיריים חשמליות/ קרמיות:
מנקים היטב, ומחממים בחום גבוה למשך כרבע שעה.
תנור, טוסטר אובן ותבניות:
גוף התנור והרשתות: מכיוון שהם לא נוגעים בחמץ באופן ישיר, מספיק שמניחים עליהם את התבניות, ואז מנקים ומפעילים את התנור על החום הגבוה למשך חצי שעה. את תבניות האפייה אי אפשר להכשיר, כי הן נהרסות. לכן צריך לקנות חדשות או להשתמש בתבניות חד פעמיות.
פלטת שבת:
צריך לנקות, ולאחר מכן לחמם אותה למשך חצי שעה, ולעטוף בנייר כסף.
מיקרוגל:
צריך לנקות אותו היטב משאריות האוכל ולאחר מכן לחמם בתוכו קערה רחבה מלאה מים בחום גבוה למשך כמה דקות. השימוש בפסח יהיה עם צלחת חדשה. רצוי לכסות את הצלחת מלמעלה ומלמטה.
שולחן האוכל:
צריך לנקות את השולחן היטב ולעטוף אותו בנייר כסף עבה שיחצוץ בין השולחן למאכלים.
מקרר:
אין ספק שמקרר שימושו הוא בצונן, לכן הכי פשוט לנקות את המקרר היטב עם סבון, כדי שאפילו נשארו פרורי חמץ, הם יפגמו מאכילת כלב. לאחר מכאן יש לשים נייר על המדפים.
ארונות מטבח:
ארונות מטבח- דינם כמו מקרר.
סכו"ם וסירים:
תחילה מנקים היטב את הסכו"ם והסירים.  לאחר מכן, מכניסים לתוך סיר גדול מלא מים רותחים, ובכך הם מוכשרים. 
תחתית לסירים:
ההכשרה מתחילה בניקיון יסודי, ולאחר מכן, יש להכניסן לתוך סיר עם מים רותחים. אם אי אפשר לנקות אותן, יש להשתמש בתחתית חדשה.
מיחם של שבת וקומקום:
החשש הוא שמא במשך השנה נפל בהם חמץ. דבר ראשון, צריך לנקות אותם מכל האבנית שנמצאת בתחתית הקומקום, ולאחר מכן להגעיל אותם על ידי הרתחת מים. מכיוון שיש אנשים השמים על מכסה המיחם חלות, צריך להכניס את המכסה לתוך סיר מים רותחים.
כלי פורצלן:
אין אפשרות להכשיר, מכיוון שהוא בולע ואינו פולט.
כלי זכוכית:
מנהג הספרדים: מכיוון שזכוכית חלקה וקשה, החמץ לא נבלע בתוכה. לכן, רק צריך לנקות אותם במים ובסבון.
מנהג האשכנזים: דינם ככלי פורצלן שאין אפשרות להכשירם. כל אחד יעשה כמנהגו.
מיקסרים ובלנדר:
אם השתמשו בהם למאכלים קרים, מספיק לנקות במים ובסבון בלבד. ואם השתמשו בהם להכנת מאכלים רותחים, חייבים בהגעלה.
ברזים:
מנקים היטב את הברזים ואת המסננת ושופכים עליהם מים חמים. פותחים את הברז על מצב מים חמים בכדי שהברז מבפנים יוכשר.
קרש חיתוך:
אם יש בו חריצים רבים וקשה לנקותם, יש להשתמש בקרש חדש.
כשיש אפשרות לנקותו, צורת ההכשרה היא על ידי הכנסת  הקרש לסיר גדול מלא במים רותחים.
כיסא תינוק:
מנקים במים ובסבון את כיסא התינוק, ומה שאפשר להכניס לכביסה, מכבסים. על מגש התינוק שופכים מים מקומקום רותח.
זהירות חמץ:
את כל החמץ שמתכוננים למכור לגוי יש לשמור במקום סגור ולמנוע גישה אליו במשך החג. אם זהו ארון – יש להדביק את דלתותיו בנייר דבק ולהצמיד כתובת בולטת: "חמץ"!

אם אתם מתארחים בבתי מלון, מגיעים לאולמות אירועים ואוכלים במסעדות כשרות. הכשרת המטבח דורשת ממשגיח הכשרות מיומנות רבה. בקורס משגיחי כשרות של "מרכז דעת", אנו שמים דגש על לימודים מעמיקים גם בהכשרת מטבח לפסח. אתם יכולים להיות רגועים שמשגיחי הכשרות עושים את עבודתם נאמנה. אם אתם חושבים ללמוד קורס השגחת כשרות, אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לענות לכם על כל שאלה.

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן