האם השחיטה היהודית מכאיבה לבהמה?

הרב שמואל גנוט

שחיטת בהמות

במשך שנים רבות נאבק עם ישראל על נושא השחיטה. תמיד היו טענות שהשחיטה היהודית מכאיבה ואכזרית לבהמות והעופות. מה האמת? האם המקור הוא אנטישמיות טהורה, או שיש בכך אמת? גם אם אתה לא מתכננים ללמוד קורס שחיטת עופות ובהמות כדי שתדעו קצת על הנושא.

טענות מתנגדי השחיטה הכשרה

המאבק על השחיטה הכשרה הוא מאבק הנמשך למעלה ממאה שנה, נגד הניסיון או הכוונה למנוע את השחיטה הכשרה. ארגונים הפועלים להגנת בעלי חיים, יחד עם מגוון רחב של אנטישמיים שונים ומשונים, טוענים כבר שנים רבות שהשחיטה הכשרה היא שיטה אכזרית להרג בעלי חיים.

מתנגדי השחיטה טוענים שההכנות לשחיטה, ובמיוחד השכבת בעל החיים לפני השחיטה, הן "אכזריות". עצם השחיטה, שהיא חיתוך בבשר החי, גורמת כאב. בעל החיים נשאר בהכרה לאחר השחיטה לכמה דקות, וממילא סובל סבל רב.

המאבק להשארת הזכות לשחיטה כשרה לכל יהודי

שומרי התורה והמצוות במדינות שבהן מועלות טענות אלה נאבקים להמשך היתר קיום השחיטה הכשרה, בטענה שהיא גורמת לאובדן הכרה מיידי ואינה אכזרית והיא כמובן גם כלולה בחופש הדת שלהם. כל שוחט, שלמד הלכות שחיטה או השתתף בקורס שחיטה יודע שמדובר בטענות מגוחכות.

בשנת תרצ"ט הגבילו השלטונות בפולין את השחיטה היהודית, הגבלה זו הקשתה מאוד על בני הקהילה. בנוסף באותם שנים נדיר היה למצוא מנקר מומחה שידע לנקות את החלק האחורי של הבהמה מחלב, ולכן נהוגה היתה חומרה שלא לאכול את החלק האחורי של הבהמות. הנהגה שהצריכה שחיטה מרובה יותר של ראשי בקר. רק בשנים האחרונות "אכשר דורא" והיום ניתן ללמוד ניקור מקצועי בקורס מנקרים של מרכז דעת.

עסקני הקהילות השתדלו עפ"י בקשת רבה של טשעבין, מרן הגאון רבי דב בעריש וינפלד זצ"ל, לעשות ככל שביכולתם לעקוף את גזירת השלטונות ולהשיג בשר כשר ומהודר לתושבי העיר.

הישועה הגיע ממקור בלתי צפוי

לקראת חג הפסח נקראו רב הקהילה רבי דב בעריש וראש הקהל ר' אבא מנדלבוים למושל המחוז, לדיון בנושא שחיטת הבהמות. "ידוע לי" – אמר להם המושל – "שהקהילה היהודית זקוקה לכמות גדולה של בשר לקראת חג הפסח, מסכים אני להגדיל את מכסת ראשי הבקר לפי הצורך, בתנאי שאחרי החג תחפשו דרך להתיר את ניקור החלק האחורי של הבהמה, כך שיופחתו ראשי הבקר לשחיטה…".

שקט מתוח השתרר בחדר, ולאחר כמה רגעים הפר אותו ראש הקהל בכמה שאלות ששאל את מושל המחוז על התנאי שהציב.

או אז חשש רבי דב בעריש כי ראש הקהל עלול להתפשר עם המושל בעניין, ומיד קם והצהיר בתקיפות: "בשום פנים ואופן לא אתיר לנקר את החלק האחורי של הבהמה, נושא זה אינו ניתן כלל למשא ומתן, לא יהיו בזה פשרות כלל וכלל…".

המושל התרגש מאוד מעוז רוחו של הרב מטשעבין ומכנותו הבלתי מתפשרת, ואמר לו: "אני מרכין את ראשי בפניך איש האמת…!", והורה מיד להכפיל את קצבת ראשי הבקר לשחיטה לקראת חג הפסח.

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן