איך שוחטים פרה

הרב שמואל גנוט

שחיטה כשרה

מקור המצווה: 

שחיטה היא מצווה שמכשירה את הבהמה לשמש כקורבן או כמאכל, באמצעות חיתוך צווארו על פי הכללים שקבעו חז"ל. כללים שקיבלו דור אחרי דור ממשה רבינו, שקיבל על ידי הקדוש ברוך הוא במתן תורה. מקורה של מצוות השחיטה בפסוק: "וזבחת מבקרך ומצאנך אשר נתן ה' לך כאשר ציוויתיך, ואכלת בשעריך" (דברים י"ב, כ"א). פרה או כל בעל חיים שלא נשחט כהלכה, נחשב לנבלה ואינו כשר לאכילה או לקורבן. יוצאים חוץ מדגים וחגבים שאפשר לאכול אותם בכל מצב שהמיתו אותם.  על כל תהליך השחיטה במאמר הבא.

מי בכלל מבצע את השחיטה?

מלאכת השחיטה היא אחת המלאכות החשובות בעם ישראל – בשנים עברו בזמן בית המקדש השוחטים היו כולם כהנים שהיו מבצעים את מלאכת השחיטה בבית המקדש, לאחר חורבן הבית לאורך דורי דורות לשוחטים היה מקום של כבוד בעם ישראל. מלאכת השחיטה היא אחת משלושה מלאכות שעל תלמיד חכם להיות: שוחט, מוהל, וסופר סתם. אצלינו במרכז אנו מאחדים את שלושת המלאכות. בקורס שוחטי עופות ובהמות לומדים את מלאכת השחיטה על בוריה. בקורס מילה לומדים להיות מוהל מקצועי ומבוקש ובקורס סופרי סתם לומדים את מלאכת הכתיבה בצורה מקצועית ומכובדת. אנחנו לא אומרים לכם ללמוד את שלושת הקורסים התורניים עכשיו אבל לימוד קורס שחיטה הוא בהחלט התחלה טובה.

ברכות השחיטה:

ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על השחיטה.

הכנת הסכין:

השחזת סכין היא אחד הפרמטרים החשובים לכשרות הבהמה. ולכן קודם השחיטה מתבצעת בדיקה בסכין. יש בן אדם במשחטה שתפקידו לבדוק שהסכינים יהיו חלקים ללא שום פגימה. ובמידת הצורך הוא משחיז את הסכינים באבנים המיוחדות לכך. 

הלומדים בקורס שוחטים ב"מרכז דעת" מתנסים באופן מעשי בשחיטה בבתי מטבחיים ובמשחטות, ובפרקטיקה של השחזת הסכין, כדי להעמיד את הסכין חד וחלק, בדיקת הסכין וגילוי פגימות בהרגשה עדינה.

תהליך השחיטה:

כשמתחילים בתהליך השחיטה, שוטפים את אזור השחיטה, בעבר היו תופסים את הפרה שלא תזוז , במשחטות היום, נועלים את הפרה בתוך מתקן בו רגליה הקשורות בשרשראות ברזל ומרימים את הפרה כלפי מעלה וראשה למטה. פעולת השחיטה מבוצעת בתנועה אחת, ללא הפסקה וחותכת את עורקי הצוואר וקנה הנשימה. מלכתחילה יש לחתוך את הוושט של בעל החיים וכן את קנה הנשימה. בדיעבד רוב סימנים זה גם כשר. 

בדיקת פנים:

אחרי ששחטו את הפרה, צריך לבדוק שהפרה לא טריפה. ולכן לאחר שנוקז הדם מן הפרה בשלב זה השוחט מכניס את ידו לתוך בטן הפרה, מממש את בית הכוסות שאין גופים זרים או פגמים שעלולים להטריף את הפרה. לאחר מכן השוחט בודק את הריאות והלב שאין צלקות. שהרי אם יש זה מעיד שהפרה הייתה חולה. והיא נטרפת. ברגע שהכל נמצא תקין. הבהמה מוגדרת כ"חלק" 

בדיקת חוץ:

לאחר בדיקת פנים של הפרה, עושים בדיקת חוץ. השוחט מנפח בלחץ אוויר את הריאות ובמקביל שופך מים. אם נוצרים בועות אוויר. זה אומר שיש חור בריאה. והפרה נפסלת

בשר חלק: 

פרה שהתגלה לה נקב בריאת היא טריפה. לפעמים מתעוררת שאלות, כשמתגלה סירכה (מוגלה) על דופן הראות. והחשש הוא שיש נקב מתחת הסירכה. ולכן היא ספק טריפה. הבהמה יוצאת מגדר "חלק" ונכנסת לגדר "כשר" זהו אחד ההבדלים בין כשרויות השונות… 

קורס השחיטה של 'מרכז דעת' מעניק לתלמידיו את מלוא היכולות הטכניות, ההלכתיות והמקצועיות בדרך למקצוע תורני מבוקש עם אופק תעסוקתי מבטיח.

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן