טסים לחו"ל, טסים לחו"ל… מכירים את הפרסומת הזו של דואר ישראל שעושה לנו טוב בלב?
כיום הרבה מהאנשים החרדים לדבר ה' טסים למטרת נופש ועסקים לחוץ לארץ. אולם בכל טיסה נשאלת השאלה מה עושים? איפה אוכלים? אם בעבר כל חרדי שטס היה לוקח אתו מנות חמות, הרי שהיום יש אופציות נוספות. על כך "מרכז דעת" במאמר הבא:
לפני שנתחיל לפרט, הקדמה קטנה.
כל יהודי ירא שמים צריך לדעת שאכילה כשרה בחוץ לארץ היא דבר מורכב. נכון שהיום יש מסעדות כשרות בערים מרכזיות בעולם, אולם ייתכן מאד שהן לא ברמת הכשרות עליה הוא מקפיד.
הכנות לפני הטיסה
אחרי שהבנו שאכילת אוכל כשר בחו"ל היא עניין מורכב, צריך להתכונן לכך כבר בארץ. אז לפני שאתם קופצים לסופרמרקט הקרוב, בואו נכין רשימת מוצרים שקל לקחת אותם לחו"ל.
- מוצרי מזון משימורים כמו טונה, תירס, נתחי סלמון.
- חטיפי אנרגיה, לחמית, פריכיות, קרקרים, מנות חמות.
מתכננים לאכול במסעדה כשרה בחוץ לארץ?
בעידן האינטרנט אנשים מעבירים שמועות כמו "למסעדת איקס יש כשרות", למרות שבאמת אין למסעדה כשרות. ואנשים מאמינים…
האם יתכן שבארץ נתיישב במסעדה בלי לבדוק תעודת כשרות ממקור מוסמך? ודאי שלא. אז מה שונה מסעדה בחו"ל? לכן, לא מספיק להחליט על סמך שמועה בלתי מבוססת, אלא צריך לבדוק בבירור מול רב או גוף כשרות מוסמך.
לגבי מסעדה כשרה, השיגו את מספר הטלפון של משגיח הכשרות המקומי ושאלו אותו בכנות על רמת הכשרות במסעדה. יש אזורים יהודיים שבהם יש סופרמרקט כשר למהדרין שיש בו גם מוצרים מהארץ.
מה לגבי ארוחות כשרות בטיסה עצמה?
אם טסים בחברה ישראלית כמו אל על, האוכל שמוגש הוא כשר בהשגחת הרבנות. אם רוצים אוכל בכשרות בד"ץ, ניתן לבקש זאת בזמן הזמנת הכרטיס. יש להזמין אוכל כשר לפחות 48 שעות לפני כל טיסה.
אם אתם טסים בחברה זרה, יש חברות שיש שם אופציה לאוכל כשר. כמובן, רמת הכשרות שם רגילה.
נוסעי הטיסה שימו לב, שימו לב!!!
גם אחרי שהזמנתם אוכל כשר. חשוב לוודא שהאוכל עטוף בשתי עטיפות, מכיוון שאין תנור נפרד לאוכלי הכשר, ואם המנה לא תהיה ארוזה בעטיפה כפולה, האוכל ייטרף.
קניית מוצרי מזון בחו"ל:
ניתן לחלק את הנושא לשתי קבוצות:
- קניית אוכל עם חותמת כשרות בכשרות עולמית, כמו OU ו-OK. כשרויות אלו מסתמכות על קולות שונות כמו חלב נוכרי ובישולי גויים. כמו כן, לנותני הכשרות בחוץ לארץ אין משגיח כשרות צמוד במפעל. הם הגיעו לביקור ראשוני במפעל, בדקו את חומרי הגלם, ועל פי זה נתנו חותמת כשרות. מפעם לפעם אכן עורכים ביקורת, אך הם סומכים על המפעל שאינו משנה את חומרי הגלם. ומה עם בעיות שצצות במשך הזמן? לזה אין להם מענה.
- קניית אוכל ללא חותמת כשרות. הרבה מוצרים הם בעלי כשרות, אך ללא חותמת כשרות בגלל החשש לאנטישמיות, או מפני שאין להם כשרות. אולם מומחי כשרות בדקו את המוצר, ואישרו אותו. הסיטואציה הזו מורכבת, כי אין באמת ידע מוסמך בעניין והכול על סמך שמועות. לכן עדיף לא לקנות מוצרים מן הסוג הזה.
מה אפשר לקנות בכל מקום בחו"ל ללא כשרות?
- חלב פרה למי שמקל בשתיית חלב עכו"ם בשעת הדחק. למי שמקפיד על חלב ישראל, מומלץ להביא חלב עמיד מארץ.
- פירות וירקות, אין בעיה של תרומות ומעשרות מכיוון שהלכות אלו נוהגות רק בארץ. מומלץ לקלף את הפרי לפני האכילה. ודאו כמובן שהם לא הגיעו מהארץ.
- דבש טהור 100% – מותר לאכול ללא חותמת.
- ירקות קפואים – כשאין שום תוספות במרכיבים שלהם.
- כל מיני הפיצוחים בקליפה.
- כל סוגי הקטניות
- לחם ופיתות אם הם מכילים רק קמח מים ושמרים.
- מלח, סוכר או תבלינים שלמים, שלא נטחנו.
- שמן זית – וודאו שהוא אינו מזויף.
- טחינה גולמית ללא תוספות, טעמים ותבלינים
- קפה ותה ללא תוספות
- קוקה קולה, סודה ומים
- בירה ללא תוספות כמו; היינקן, קרלסברג, טובורג, קורונה.
- ביצים לבנות (בחומות יש חשש דם).
- בדגים צריך לבדוק את סימני הכשרות גם כאשר רואים עליו קשקשים בבירור.
אכילה במלונות בחו"ל
במלון שאינו כשר אין כמעט אפשרות לא להיכשל באוכל שאינו כשר, כי אולי למרות שהביצה קשה בעצמה כשרה, היא בושלה על ידי גוי במטבח ובכלים לא כשרים.
יש מלונות שרושמים שהאוכל שלהם כשר, אבל תמיד יש לוודא שיש תעודה ושהיא בתוקף.
נקודה נוספת: הרבה אנשים מביאים איתם בשר, כיריים וכלי בישול מהארץ. צריך לוודא שאת הבשר סוגרים באריזה חתומה שאפשר לראות אם פתחו אותה. וזאת מפני איסור של בשר שנתעלם מן העין.
שבת במלון בחוץ לארץ:
בעת שהייה במלון, שימו לב שאם יש בכניסה למלון דלת חשמלית, יש להמתין שהיא תיפתח על ידי גוי כדי להיכנס. וודאו שאפשר לפתוח את הדלת של החדר באמצעות מפתח מכני. אם אין אפשרות כזו, שימו על המנעול דבק סלוטייפ שימנע את נעילת הדלת.
טיסה נעימה ונופש מוצלח!