איך להתכונן למקווה הראשון?

הרב שמואל גנוט

מקווה ראשון

מקווה ראשון. לפני החתונה. הרגע הזה מרגש ומרטיט כמעט כמו החופה עצמה, והוא מלווה בחששות גדולים ומובנים. בקורס הדרכת כלות ילמדו אותך בדיוק מה צריך לדעת מבחינה הלכתית לפני המקווה הראשון, אבל אנחנו ניתן דגש גם על הצד הנפשי והרגשי, וננסה להרגיע אותך ככל האפשר, נסביר על התהליך ונוסיף כמה המלצות שיהפכו את המקווה הראשון לחוויה רגועה וממלאת בקדושה:

המקווה הוא השער לחיים של טהרה. את מגיעה אליו ככלה ערב חתונתה, והוא השלב הראשון בחיי הנישואין. שלב זה ישפיע על כל חייך כאישה ועל הזוגיות כולה, ולכן טובלים בו קודם החתונה עצמה, כדי להיות מוכנה לחיים החדשים ולבניית בית טהור ונאמן בישראל על יסודי התורה והמצווה יחד עם בעלך לעתיד. אמנם לטבילה יש סדר הלכתי מסודר, אבל חשוב להיות מודעת לתהליך ולספוג גם את ההנאה הרוחנית שבו.

 

רגע, מה זה מקווה בכלל?

מקווה הוא מאגר מים התואם את כללי ההלכה, שטבילה בו מטהרת. בעבר נשים היו טובלים בים, באגמים ובמעיינות, אך בשל הרצון בפרטיות, בצניעות ובמים בטמפרטורה נוחה, החלו הנשים לטבול במאגרים מלאכותיים המכילים 40 סאה של מים כשרים לטבילה – מקווה.

מלבד בור הטבילה, המקווה כולל חדרי רחצה, שבהם יש מקלחת או אמבטיה (תלוי האם את מעוניינת לעשות את ההכנות הנחוצות בבית או במקווה), חדרי שירותים, מגבות, שמפו וספוגי רחצה, וכן אביזרים להכנה לטבילה (קיסמים, מקלות אוזניים, אלכוהול, אצטון וכדומה).

בור הטבילה

בור הטבילה הוא בעצם בריכת מים מרוצפת, שעומק המים בה הוא בדרך כלל מטר אחד, פחות או יותר. הוא חפור לעומק במרכז חדר הטבילה, ומובילות אליו מדרגות המגיעות עד לקרקעית. איכות המים במקווה מנוטרת על ידי מערכות מתקדמות, והם מטוהרים בכלור ומוחלפים תדיר, על פי תקנות משרד הבריאות.

לצרכי נוחות, מי הבור אינם מי גשמים, אך הוא נושק למאגר מי גשמים המצוי תחתיו או בסמוך לו.

מה עושים במקווה?

במאמר זה לא נעסוק בהכנות הרוחניות וההלכתיות שצריך לעשות לפני הטבילה במקווה, כמה ימים לפני החתונה צריך לטבול ומה הטבילה עצמה מסמלת; על הדברים האלו שמעת מלא, ואת בטח רוצה לדעת מה עושים בתכל'ס. אז:

בכניסה למקווה תפגשי את הבלנית. הבלנית היא האישה שאחראית על תפעול ותחזוק המקווה, והיא הכתובת לכל השאלות שיש לך, כי תפקידה היא לסייע לטובלת בכל מה שהיא צריכה. היא תשאל אותך שאלות כמו האם הסרת כל חציצה וכדומה, ואז תפנה אותך לחדר רחצה פרטי. 

אחרי שתסיימי את ההכנות ההלכתיות (רחצה, חפיפה והסרת חציצה), תתעטפי במגבת, צלצלי בפעמון (או תדפקי על הדלת) והבלנית תבוא ותלווה אותך לבור הטבילה כאשר הוא יתפנה מנשים אחרות. הבלנית תסביר לך בדיוק איך לטבול לפי המנהג שלכם, תוודא שלא נותר דבר חוצץ ותשגיח עלייך במהלך הטבילה.

ברכת הטבילה נאמרת לפני הכניסה למים (לעדות המזרח) או לאחר הטבילה הראשונה (לקהילות אשכנז). בזמן הברכה נוהגים לכסות את הגוף בעזרת מגבת או על ידי טבילת רוב הגוף במים, ולפי חלק מהמנהגים הבלנית תכסה את ראשך באמצעות מגבת בטרם הברכה: בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קְדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל הַטְּבִילָה. בתום הטבילה הבלנית תגיש לך את המגבת ותאמר לך שאת טהורה, ואז תשובי להתארגן בחדר הרחצה.

המלצות נוספות:

מלבד כל מה שבטוח כבר לימדו אותך, הנה עוד שלושה טיפים שיהפכו את המקווה הראשון לחוויה חיובית וקדושה:

1. בקרי קודם במקווה

ברוב המקוואות ניתן לבקר לפני הטבילה עצמה. בקשי מהבלנית שתסביר לך את התהליך ושתסתובב איתך בחדרים השונים, וכך תגיעי לטבילה בפועל כשאת רגועה ויודעת בפני מה את עומדת.

2. הביאי מלווה קרובה

הגיעי לטבילה הראשונה יחד עם מלווה שקרובה אלייך וכבר מכירה את המקווה. היא תוכל לתת לך טיפים שלא בטוח שהבלנית תוכל לתת, וכך תהיי רגועה ונינוחה יותר.

3. הגיעי עם הציוד המתאים

הגיעי לטבילה כשאת מצוידת בכל מה שצריך, ואל תתביישי להתפנק קצת. את יכולה להגיע עם חלוק הרחצה האהוב עלייך, וגם לדאוג לסבונים ריחניים ונעימים ולקרם גוף מפנק לאחרי המקווה.

מזל טוב כלה, את מוכנה לחתונה! שיהיה בשעה טובה ומוצלחת!

 

חפשי מדריכת כלות בוגרת קורס מדריכות כלות של מרכז דעת, כדי להיות בטוחה שתקבלי מדריכה אדיבה ונעימה, שתספק לך את כל המידע הרוחני וההלכתי הדרוש טרם החתונה.

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן