איזה כיבודים יש בברית מילה ולמי נהוג לתת אותם

הרב שמואל גנוט

כיבוד לסנדק בברית מילה

 שמחה רבה פורצת כשנולד לנו ילד. הטלפונים לא מפסיקים לצלצל ולאחל ברכת מזל טוב. ומטלפון אחד אנחנו חוששים. עניין הכיבודים… בדרך כלל יש שני סבות משני הצדדים וכל אחד מעוניין וחולם להיות סנדק. האישה לוחצת, האבא שלכם לוחץ. ובכלל כל קרוב שרוצה כיבוד בברית רומז על כך. ואנחנו שוברים את הראש למי לתת ואיזה כיבוד. על מנת שלא יגרמו בעיות בשלום בית במאמר הבא נעשה סדר בדברים: 

 

סדר הכיבודים לפי מהלך הברית. 

מוהל:

כן, מוהל זה הכיבוד הראשון, נכון שזה גם מקצוע שאותו לומדים בקורס מילה, אבל חשיבות המצווה הזאת רבה ולכן זה כיבוד לכל דבר ועניין.

קוואטער:

בהתחלה מביאים את הרך הנולד מעזרת הנשים לעזרת הגברים לידיו של האבא. ולזה יש כיבוד שנקרא: "קוואטער" נהוג לתת את הכיבוד לזוג נשוי שעדין לא נתברך בילדים. וזו סגולה להיפקד בילדים. האישה מעבירה לבעל, והוא מביא את הרך הנולד לאביו. אל תשכחו לשאול אותם לפני שאתם מכבדים אותם, אולי הם לא ירצו בכך מפני הבושה. 

כסא אליהו:

המנהג לזמן לברית את אליהו הנביא. ולהגיש את הרך הנולד לכיסא של אליהו. במנהג הנ"ל ישנם שני כיבודים. א. להביא את התינוק לכיסא ב. להרים את התינוק מהכיסא אל הסנדק. 

סנדק: 

הרבה קולמוסים נכתבו על מעלות והסגולות שיש לסנדק. (למשל זו סגולה לעשירות וברכות נוספות) לכן הרבה חושקים להיות סנדק. בדרך כלל נהוג לכבד את הסבא או תלמיד חכם. 

עמידה לברכות: 

אחרי הברית, מכבדים מישהו להחזיק את הרך הנימול בזמן שאומרים את הברכות.

הברכות עצמם: 

יש כאלה שמחלקים את כיבוד הברכות לשני אנשים. א. אחד עושה קידוש שזה בעצם ברכת מילה על יין. ב. הכרזת שם הילד. 

 

סדר חשיבות הכיבודים: 

  • מוהל
  • סנדק 
  • ברכות
  • עמידה לברכות
  • הבאת התינוק לכסא אליהו
  • הרמת התינוק מכסא אליהו
  • קוואטער

יש הרבה כיבודים בטקס הברית. ואפשר לכבד הרבה מהמוזמנים בכך. אז אל תחששו מהטלפון המצלצל. ומאי הנעימות שנכרך בכך. ומה שחשוב לפני הברית לתכנן מראש למי תתנו כל כיבוד. ככה תחסכו מעצמכם הרבה עוגמת נפש. מזל טוב! 

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן