אחת לכמה זמן צריך לבדוק תפילין ולמה

הרב שמואל גנוט

קורס שיפוץ תפילין

בירושלמי עירובין (פרק י' הלכה א'), כתוב תניא: תפילין צריך לבדקן פעם אחת לשנים עשר חודש, ובמכילתא (סוף פרשת בא) כתוב: ושמרת את החוקה הזאת למועדה מימים ימימה, מלמד שהתפילין צריכות בדיקה אחת לשנים עשר חודש. השולחן ערוך נפסק שאם לא ראינו שהתפילין נפסלו אין צורך לבדקן. ובקיצור שולחן ערוך כתוב שאנשי מעשה נוהגים לבדוק את התפילין בחודש אלול. ואכן נשאלת השאלה בימינו כל כמה זמן נצרכות התפילין לעבור בדיקה. על כך במאמר הבא: 

 

למה צריך  לבדוק תפילין?

התפילין של ימינו עשויות בצורה יותר טובה מעור בהמה גסה. ולכן אם התפילין נבדקו בעבר הרי הם בחזקת כשרות. אך לעיתים אם יש חשש שמא נכנס בהם לחות. או שנגעו במים והתעוותו. חייבים לבדקם. 

סיבות עיקריות לבדיקת תפילין

שמש קופחת: 

תפילין שעמדו הרבה זמן בשמש. יכולים להתעוות. וחייבים לשפצם. מדובר במקרים נפוצים. לאחר התפילה, המתפלל מניח את התפילין ברכב ולעיתים שוכח אותם שם. השמש שקופחת על הרכב הופכת את הרכב לקופסת פח לוהטת שיכולה להגיע לשבעים מעלות בתוכה. וברכב כהה יהיה חם יותר בעוד שבע מעלות. בצורה זו אלפי תפילין בשנה צריכות שיפוץ ותיקון. 

זיעה מרובה: 

סימני התנפחות בצבע בתי התפילין. אלו אחד הסימנים שמעידים על רטיבות שיכולה להיגרם מזיעה. בפרט בחודשי הקיץ החמים. המתפלל מניח את התפילין למשך כשעה, והתפילין מקבלות רטיבות הגורמת לקלקול הריבוע.

טבילה במקווה: 

נהוג אצל הלך למקווה לפני התפילה ולאחר מכן מניחים תפילין. על יד שהיא לחה. במשך הזמן נגרם נזק לתפילין.  

חשיבות הבדיקה ותיקונים נדרשים

חשיבות ודקדוק שהתפילין יהיו מרובעות הן מפני ההלכה למשה מסיני שנאמר בה שהתפילין יהיו מרבועות. גם תיתורא עליונה, גם המעברתא ותיתורא תחתונה. ולכן אם התפילין לא יהיו מרובעות באופן מדויק מאד, הם כבר אינם כשרות. המומחיות של משפץ התפילין, לזהות את הפינה שאיננה מרובעת ולתקנה.

חיזוק האות שי"ן: 

בצדי תפילין של ראש יוצרים את האות שי"ן. אין אפשרות להדביק את האות על בית התפילין. אלא היא מגיעה מגוף הבית בעצמו. מדובר על מלאכה מורכבת במיוחד. ולכן אם האות נפגמה, צריך משפץ תפילין מומחה שיתקנה. 

מתי בודקים את התפילין?

ההלכה מחייבת לבדוק מזוזות פעמיים בשבע שנים, (בערך אחת לשלוש וחצי שנים). בתפילין המצב הוא דומה ונוהגים לשלוח את התפילין לבדיקה בערב סוכות ובערב פסח, אחת לשלוש וחצי שנים.

ועדיין צריך בתפילין שימת לב מיוחדת, המזוזה יושבת מוגנת בקופסה ובדרך כלל עטופה בניילון, התפילין חשופים על הראש ולכן אם רואים שהצבע השחור ירד, הצורה השתנתה או כל שינוי אחר מומלץ לשלוח את התפילין לבודק מוסמך שעבר קורס משפצי תפילין. אפילו אם לא עבר שנה ממועד הבדיקה האחרונה.

 

לסיכום: יש צורך רב כיום במשפצי תפילין, בניגוד לעבר שבתי התפילין היו עשיות מעור דק. כיום שבתי תפילין העשויים מעור עבה  של בהמה גסה אפשר לתקן פינות מעוגלות.  ובכלל תחזוקה חיצונית היא הכרחית במשך הזמן כמו  תיקוני צבע ופינות. 

בקורס שיפוץ תפילין של מרכז דעת תלמדו על מלאכת שיפוץ התפילין. צורת פתיחת הבתים באופן שלא יהרוס את בית התפילין.  ומלאכת תיקוני צבע ופינות ועוד…  נשמח לענות לכם על כל שאלה בנושא. 

הירשם לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן